Mikko Utter

Se olisi 3 v synttärit... Eli 3.3.2018


Joten jos sitä taas jakaisi ajatusta työn takaa...

Usein kysytään mitä olisin tehnyt toisin… Johon itsellä on hyvin selvä vastaus… En mitään (pieni tauko), kun ottaa huomioon budjetin millä tähän lähti… Ja varsinkin kun takana ei ole ”pääomaa” joka pitäisi varmaan kirjoittaa ISOLLA vaan pienyrittäjä… Niissä kun on hyvin suuri ero… Toki monia asioita olisin tehnyt toisin jos budjetti olisi ollut erilainen… Tätä kun ehdin sen 5 vuotta valmistella etukäteen joten tähän budjettiin oli aika tarkkaan kaikki yksityiskohdat harkittu… Eikä tilaa ole tarvinnut tai ole tarve muuttaa...

Hyvin usein kysytään myös ”onks tää joku Pop Up”… Johon vastaa aika hyvin se että jos hankin kellariin viinejä jotka tulevat tarjolle vasta vajaan kymmenen vuoden päästä… Se kertoo todennäköisesti aikaväliä millä tätä teen… Ja siitäkin kun perustukset tähän konseptiin valettiin alkaa jo olemaan kulunut kohta se kymmenen vuotta...

Nyt kolmen vuoden yrittämisen jälkeen ollaan niin sanotusti ”pisteessä nolla”… Pakkaselta ”nollaksi”… Pääoma mielessä siis eli yritys on velaton… alkuinvestoinnit ovat siis kuoletetut… Joten kai sitä voi vähän hahmottaa eli maalata isolla pensselillä että mitä se ”tulevaisuus” tulee olemaan… Eli se iso visio mihin sitä on tarkoitus mennä 10+ vuoden aikavälillä...

Konseptina ihan sama eli tullaan ”kylään” ei ravintolaan… Paikka vain saattaa olla eri jos sitä pääomaa muodostuu siihen tarvittava määrä… Sitä voisi kutsua vaikka ”kodiksi”… Olisiko se sitten vanha omakotitalo tai uudisrakennus koko luokkaa mökki/kiska eli kuitenkin niin pieni että yksin sen pystyy hoitamaan / ylläpitämään… Eli ”koti” jonka keittiöön tullaan viettämään iltaa…

Tätä ei siis ole järkevää toteuttaa vieraalla pääomalla… Kun pääomalla tahtoo olla tahto kasvaa… Joten jos pääomalle tarvitsisi saada tuottoa illan hinta karkaisi käsistä…

”Koti” nyt tulee varmasti olemaan hyvin samanhenkinen kuin nykyinenkin, koska nykyisessäkin on hyvin paljon yksityiskohtia joita löytyy omasta kodistakin… Eli nykyiseenkin on laittanut omaa persoonaa kehiin… Sen on itse suunnitellut ja itse toteuttanut kirjaimellisesti…

Asioita mitä ”kotiin” on listalla… pöytä noin 12 hengelle tiskin lisäksi… Ei siksi että pystyisi ottamaan enemmän kyläilijöitä per kausi tai vuosi… tiski tulee varmasti olemaan 8… Vaan koska hyvin paljon tulee kyselyjä seurueilta välillä 9 – 12… Eli yhtenäisille seurueille voisi viedä astetta pidemmälle illan viettoa ”kotona”… Eli pöytä olisi varattu yhtenäisille tahdottaessa ja tiski normi-illoille…

Piha… Mielellään lämmin etelänsuuntainen rinne… Joka mahdollistaisi tiettyjen asioiden viljelyn… Esimerkiksi kotimaista parsaa on vaikea saada tai ainakin se on vähän liian ison työn alla… Toki sitä kasvaa 64 juurakkoa tälläkin hetkellä kotipihalla mutta mittakaava on niin pieni ettei se ikinä tule tarjolle asti riittämään tällä hetkellä… Mutta harjoitellaan kotona ja lasketaan paljon sitä pitäisi olla että se riittäisi Kylvö kaudelle… Kotipihalla kun ei ole mahdollista kasvattaa parsaa tarvittavalle määrälle…

Isompi kellari… Tässä vaiheessa jo kun nykyinen rupeaa olemaan aika tukossa… Tosin tämä nyt oli odotettavissa ja tiedossa kun tähän lähti, että ajan kanssa se tulee käymään pieneksi… Ja jotain täytyy keksiä aikanaan...

Tämän jälkeenkin listalla on aika paljon asioita… Visio ”kodista” on mielessä selkeä… Tulevat vuodet tulevat olemaan pääoman tarpeen laskemista ja kartuttamista ja jokaisen yksityiskohdan pyörittelyä ihan niinkuin sitä teki ennenkuin tähän ryhtyi… Ettei haukkaa taloudellisesti eikä työnmäärällä liian isoa palaa… Mittasuhteen täytyy kuitenkin pysyä samana…

”Elämänkaaren” pituudessa voisi kuvata että on nuori parikymppinen joka on muuttanut kotoa vuokralle ja tekee töitä oman ”kodin” eteen… Toki tässä täytyy ottaa oma elämänkaari huomioon eli ei ole se parikymppinen vaan kymmenisen vuoden päästä sitä on… No kymmenen vuotta vanhempi… Hiukset eivät toivottavasti vielä ole alkaneet harmaantua… mutta oma nuoriso rupeaa olemaan siinä iässä että he rupeavat harkitsemaan mitä haluavat tehdä elämässään… Joten toki tähän liittyy löytyykö tälle aikanaan jatkajaa jotta ”kotia” olisi realistisesti järkevä toteuttaa…

Hyvin paljon kysytään myös miten jaksat… Pitkät päivät ja viikonloput töissä… Tästä nyt tein itseni kanssa idealistisen sopimuksen jo ennenkuin tähän lähdin… Eli hyväksyin tosiasian eli että tulen olemaan aina lauantait töissä ja työtunteja tulee olemaan paljon… Jonka jälkeen asiaa ei ole tarvinnut edes ajatella... Eikä vaivata päätään tai murehtia sillä… Toki päivät on pitkiä mutta ihan samat 24 tuntia päivässä jokaisella on elämässä… Toki sitä yrittää hakea tasapainoa elämään eli sykli on noin 6 – 8 viikkoa töitä ja jonkinnäköinen loma jolloin voi ehkä ”levätä” ja varsinkin viettää aikaa perheen kanssa...

Toinen idealistinen sopimus minkä teki itsensä kanssa ennenkuin yrittäjäksi lähti… oli palkka tai se mitä siltä odotti… Tavoitteena kun ei ole ollut rikastua… Kyseessä on kuitenkin käsityöammatti… Ruoanlaittoa ei sen vakavampaa... Joten tein sopimuksen itseni kanssa että olen tyytyväinen kun pystyn keskiverto palkansaajan ansiot kantamaan meidän perheen kulutukseen… Se kun ei kuitenkaan yhtään onnellisemmaksi tekisi vaikka kuinka puristaisi ja yrittäisi maksimoida voitot mitä itselle pystyisi haalimaan… Sinällään on ollut yrittäjänä hyvin helppoa kun ei ole tullut yhtään hiljaista jaksoa ja ei ole tarvinnut miettiä mistä se leipä perheen pöytään kannetaan… Vaan on voinut mennä sopimuksensa kanssa ja jättää loput yrityksen kehittämiseen ja pääomittamiseen…

Ajatuksena oli jatkaa ruoan ja viinin osalta määrittämistä eli että mitä teen ja mihin on suunta mutta se jää toiseen yöhön… Kun takana alkaa olemaan 17,5 tuntia töitä tänään… Päivä kun alkoi kellon herätykseen 6.45 ja työt alkoivat 7.30 joten täytyy lähteä lepäämään…

Paljon nyt taas jäi asioita käsittelemättä… Mutta ensikertaan… :)