Joten jos sitä taas
jakaisi ajatusta työn takaa...
Usein kysytään
mitä olisin tehnyt toisin… Johon itsellä on hyvin selvä vastaus…
En mitään (pieni tauko), kun ottaa huomioon budjetin millä tähän
lähti… Ja varsinkin kun takana ei ole ”pääomaa” joka pitäisi
varmaan kirjoittaa ISOLLA vaan pienyrittäjä… Niissä kun on hyvin
suuri ero… Toki monia asioita olisin tehnyt toisin jos budjetti
olisi ollut erilainen… Tätä kun ehdin sen 5 vuotta valmistella
etukäteen joten tähän budjettiin oli aika tarkkaan kaikki
yksityiskohdat harkittu… Eikä tilaa ole tarvinnut tai ole tarve
muuttaa...
Hyvin usein kysytään myös ”onks tää joku Pop Up”… Johon
vastaa aika hyvin se että jos hankin kellariin viinejä jotka
tulevat tarjolle vasta vajaan kymmenen vuoden päästä… Se kertoo
todennäköisesti aikaväliä millä tätä teen… Ja siitäkin kun
perustukset tähän konseptiin valettiin alkaa jo olemaan kulunut
kohta se kymmenen vuotta...
Nyt kolmen vuoden yrittämisen jälkeen ollaan niin sanotusti
”pisteessä nolla”… Pakkaselta ”nollaksi”… Pääoma
mielessä siis eli yritys on velaton… alkuinvestoinnit ovat siis
kuoletetut… Joten kai sitä voi vähän hahmottaa eli maalata
isolla pensselillä että mitä se ”tulevaisuus” tulee olemaan…
Eli se iso visio mihin sitä on tarkoitus mennä 10+ vuoden
aikavälillä...
Konseptina ihan sama eli tullaan ”kylään” ei ravintolaan…
Paikka vain saattaa olla eri jos sitä pääomaa muodostuu siihen
tarvittava määrä… Sitä voisi kutsua vaikka ”kodiksi”…
Olisiko se sitten vanha omakotitalo tai uudisrakennus koko luokkaa
mökki/kiska eli kuitenkin niin pieni että yksin sen pystyy
hoitamaan / ylläpitämään… Eli ”koti” jonka keittiöön
tullaan viettämään iltaa…
Tätä ei siis ole järkevää toteuttaa vieraalla pääomalla… Kun
pääomalla tahtoo olla tahto kasvaa… Joten jos pääomalle
tarvitsisi saada tuottoa illan hinta karkaisi käsistä…
”Koti” nyt tulee varmasti olemaan hyvin samanhenkinen kuin
nykyinenkin, koska nykyisessäkin on hyvin paljon yksityiskohtia
joita löytyy omasta kodistakin… Eli nykyiseenkin on laittanut omaa
persoonaa kehiin… Sen on itse suunnitellut ja itse toteuttanut
kirjaimellisesti…
Asioita mitä ”kotiin” on listalla… pöytä noin 12 hengelle
tiskin lisäksi… Ei siksi että pystyisi ottamaan enemmän
kyläilijöitä per kausi tai vuosi… tiski tulee varmasti olemaan
8… Vaan koska hyvin paljon tulee kyselyjä seurueilta välillä 9 –
12… Eli yhtenäisille seurueille voisi viedä astetta pidemmälle
illan viettoa ”kotona”… Eli pöytä olisi varattu yhtenäisille
tahdottaessa ja tiski normi-illoille…
Piha… Mielellään lämmin etelänsuuntainen rinne… Joka
mahdollistaisi tiettyjen asioiden viljelyn… Esimerkiksi kotimaista
parsaa on vaikea saada tai ainakin se on vähän liian ison työn
alla… Toki sitä kasvaa 64 juurakkoa tälläkin hetkellä
kotipihalla mutta mittakaava on niin pieni ettei se ikinä tule
tarjolle asti riittämään tällä hetkellä… Mutta harjoitellaan
kotona ja lasketaan paljon sitä pitäisi olla että se riittäisi
Kylvö kaudelle… Kotipihalla kun ei ole mahdollista kasvattaa
parsaa tarvittavalle määrälle…
Isompi kellari… Tässä vaiheessa jo kun nykyinen rupeaa olemaan
aika tukossa… Tosin tämä nyt oli odotettavissa ja tiedossa kun
tähän lähti, että ajan kanssa se tulee käymään pieneksi… Ja
jotain täytyy keksiä aikanaan...
Tämän jälkeenkin listalla on aika paljon asioita… Visio
”kodista” on mielessä selkeä… Tulevat vuodet tulevat olemaan
pääoman tarpeen laskemista ja kartuttamista ja jokaisen
yksityiskohdan pyörittelyä ihan niinkuin sitä teki ennenkuin tähän
ryhtyi… Ettei haukkaa taloudellisesti eikä työnmäärällä liian
isoa palaa… Mittasuhteen täytyy kuitenkin pysyä samana…
”Elämänkaaren” pituudessa voisi kuvata että on nuori
parikymppinen joka on muuttanut kotoa vuokralle ja tekee töitä oman
”kodin” eteen… Toki tässä täytyy ottaa oma elämänkaari
huomioon eli ei ole se parikymppinen vaan kymmenisen vuoden päästä
sitä on… No kymmenen vuotta vanhempi… Hiukset eivät
toivottavasti vielä ole alkaneet harmaantua… mutta oma nuoriso
rupeaa olemaan siinä iässä että he rupeavat harkitsemaan mitä
haluavat tehdä elämässään… Joten toki tähän liittyy löytyykö
tälle aikanaan jatkajaa jotta ”kotia” olisi realistisesti
järkevä toteuttaa…
Hyvin paljon kysytään myös miten jaksat… Pitkät päivät ja
viikonloput töissä… Tästä nyt tein itseni kanssa idealistisen
sopimuksen jo ennenkuin tähän lähdin… Eli hyväksyin tosiasian
eli että tulen olemaan aina lauantait töissä ja työtunteja tulee
olemaan paljon… Jonka jälkeen asiaa ei ole tarvinnut edes
ajatella... Eikä vaivata päätään tai murehtia sillä… Toki
päivät on pitkiä mutta ihan samat 24 tuntia päivässä jokaisella
on elämässä… Toki sitä yrittää hakea tasapainoa elämään
eli sykli on noin 6 – 8 viikkoa töitä ja jonkinnäköinen loma
jolloin voi ehkä ”levätä” ja varsinkin viettää aikaa perheen
kanssa...
Toinen idealistinen sopimus minkä teki itsensä kanssa ennenkuin
yrittäjäksi lähti… oli palkka tai se mitä siltä odotti…
Tavoitteena kun ei ole ollut rikastua… Kyseessä on kuitenkin
käsityöammatti… Ruoanlaittoa ei sen vakavampaa... Joten tein
sopimuksen itseni kanssa että olen tyytyväinen kun pystyn
keskiverto palkansaajan ansiot kantamaan meidän perheen kulutukseen…
Se kun ei kuitenkaan yhtään onnellisemmaksi tekisi vaikka kuinka
puristaisi ja yrittäisi maksimoida voitot mitä itselle pystyisi
haalimaan… Sinällään on ollut yrittäjänä hyvin helppoa kun ei
ole tullut yhtään hiljaista jaksoa ja ei ole tarvinnut miettiä
mistä se leipä perheen pöytään kannetaan… Vaan on voinut mennä
sopimuksensa kanssa ja jättää loput yrityksen kehittämiseen ja
pääomittamiseen…
Ajatuksena oli jatkaa ruoan ja viinin osalta määrittämistä eli
että mitä teen ja mihin on suunta mutta se jää toiseen yöhön…
Kun takana alkaa olemaan 17,5 tuntia töitä tänään… Päivä kun
alkoi kellon herätykseen 6.45 ja työt alkoivat 7.30 joten täytyy
lähteä lepäämään…
Paljon nyt taas jäi asioita käsittelemättä… Mutta ensikertaan…
:)