Mikko Utter

Se ois sateenkaaren pää…


Eli lyhyesti määritys mihin pyrin ruoalla ja viinillä…

Asian avaaminen on ehkä parempi aloittaa viinistä kun suhtautuminen siihen on niin erilaista… On se sitten ”pahaa” alkoholia… Tai se on ”vaan” viiniä mikä on täysin toisarvoista ruokaan nähden… Tai osalle niinkuin minulle se on se sateenkaaren pää... Ja lopulta se kun määrittää koko tekemistäni...

Viini eli käynyt rypälemehu on itselle maatalouden huipentuma… Asia missä viljely eli ruoka / rypäleet on viety kaikista pisimmälle… Ei tule mieleen toista asiaa tai ruokaa joka on parhaimmillaan kymmenen / kymmenien vuosien jälkeen kun se on kasvanut… Ei tietenkään kaikki viini… Ei edes suurin osa… Mutta se pyramidin huippu… Ihan samoin kuin ei ruoassakaan kaikki eli massatuotanto… Ei edes suurin osa… Mutta se pyramidin huippu… Se huippu on se joka palaa muistona jonnekkin tajuntaan…

Yksinkertainen määritys on että kyse on raaka-aineista… Niin ruoassa (kuin viinissäkin on kyse rypäleiden laadusta)… Ja se on se asia jonka näen että suurin osa sivuuttaa… Koska ajassa missä elämme kokista on tullut ”sankari”… Kokki ”loihtii”, ”luo” ja ”keksii” jänniä makuyhdistelmiä… Vaikka itse koen että jos ja kun olen saanut loistavia raaka-aineita on tehtäväni olla mokaamatta niitä… Toki tätä on pakko jatkaa että kuka se sankari sitten on… Onko se viljelijä / tuottaja joka sen raaka-aineen tuottaa… Ei… Viljelijällä on ihan sama rooli… Loistava viljelijä näkee paljon vaivaa ja huolellisuutta… Mutta annapa ne huonot lähtökohdat… Huonot siemenet… Huono maaperä… Huono sää… Ja loistava viljelijäkään ei mahda siinä mitään… Kaiken takaa sankariksi löytyy luonto… Joka antaa sen sateenkaaren pään kunhan ketju tästä eteenpäin toimii…

Hyvin usein tämän huomaa eli missä mennään harhaan on joku yksinkertainen kasvis joka vain maistuu mahdottoman hyvältä ja kuulenkin että kylläpä olen saanut nauriista tai punajuuresta mahdottoman hyvän makuista… Ja tähän jatkon että ne on niin halpojakin kun niitä saa kaupasta ison pussin tosi halvalla… Eli harha on että kyse on kuka tekee eikä että mistä tehdään… Jos kävisin sen tarjous pussin niitä juureksia ostamassa ei ne maistuisi samalta eikä todennäköisesti edes kauhean hyviltä…

Ahti on tähän kyllä ainoa poikkeus… Osa selvästi jollain tasolla sen tajuaa… koska niin moni kyläilijä on huokaillut Ahtin raitajuurten perään ihan vaan kun on tullut puhe Lohenojan luomusta… Vaikka ei se Ahti saa niin suurta arvostusta kuin kuuluisi… Vaikka ei se Ahti taida sitä isossa mittakaavassa kaivatakaan… Mutta itselle Ahtin juurekset ovat ”Maagisia”… Niitä ihan samalla tavalla himoaa kuin Kellerin viinejä… Niissä kun on kaikki se mitä ruoassa haen...

Eli ruoassa haen samoja asioita kuin suurissa viineissä… Harmoniaa… Tasapainoa… Ja riippuen asiasta… Pituutta… Keveyttä… Voimaa… Ja taas voin samaistua hyvin moneen viinintekijään ja heidän filosofiaan… Koen että ruoan pitää aina olla nautittavaa… Ei design tuotetta vaan ruokaa… Ruoan täytyy olla aitoa ja autenttista alkuperälle… Ja sen täytyy olla persoonallista ja sitä mitä itsekin siihen aikaan vuodesta tahdon syödä… Enemmän itselle kyse on mistä se on tehty kuin mitä siitä on tehty… Eli raaka-aineen laadusta ja alkuperästä...

Tavoite onkin oli kyse sitten mistä kaudesta / vuodenajasta että tarjoamukset (ruoka sekä viini) ovat alusta loppuun yksinkertaisesti hyvää, harmonista ja tasapainoista…

Jos sitä mitä teen alkaa purkamaan eli eri kausia... Löytyy sieltä takaa palapeli… Eli kaiken takana on aika paljon ajatusta miten se on rakennettu…

Ihan vaikka esimerkkinä peruna jota löytyy kaikista muista kausista paitsi kylvöstä jolloin perunat ovat tietysti maassa ja kasvamassa… Keskiössä itse raaka-aine Ahtilta eli eri lajikkeet mitä hän viljelee ja niistä luonnollista vuoden kiertoa ajatellen… uudesta perunasta… salaattiin… keitettyyn… lettuun… imellettyyn… hasselbackaan… paistettuun… Eli kun ne perunat eivät tule ”kaupasta” pestynä… vaan viljelijältä multaisena jonka jälkeen ne viettävät aikansa kellarissa jolloin ne luontaisesti talven myötä muuttuvat / kehittyvät… ja se mihin ne sopivat luonnollisesti myös muuttuu… Tämä yksinkertainen asia on varmasti semmoinen jota on taas vaikea hahmottaa jos elää nykyaikaisessa pesty peruna kulttuurissa… Eli yhteys ”aitoon” on katkennut… Toisille nykymuoto on ”tasalaatua” ja toisille se ei ole laatua milloinkaan… Multa kun on luontainen asia juurekselle ja sen tehtävä on suojata sitä juuresta… Ero näiden asioiden välillä on hyvin iso…

Kokovuoden kiertoa ajatellen löytyy kausista eri saatavilla olevat lihat, juurekset, hedelmät/marjat, maitotuotteet (kefiiri, rahka, viili, piimä, kermaviili, juustot) kautena johon itse koen että ne kuuluvat… Hyvin paljon sitä kokee että kirjoittaa jonkin näköistä omaa eepostansa (näkemystänsä) siitä miten se vuosi ja raaka-aineet kiertävät… Hyvin moneen asiaan löytyy hyvin selkeä näkemys ja sen ”maistaakin” päässään miltä sen kuuluu maistua…

Tämä ajatus palapeli löytyy tietysti myös viinien puolelta… Eli tarjolle pyrin saamaan mahdollisimman laadukkaita rypäleitä eri alueilta Ranskasta, Saksasta ja Itävallasta… Ja löytämään niille ajankohtansa ja harmonisen kaverinsa ruoan puolelta…

Joka kausi sitä pysähtyy, maistaa ja miettii miten kyseistä kautta / hetkeä vuodessa kehittää ensivuodelle ja siitä ovatkin kuvat mitä jaan aina... Näytti tältä… Enemmän sitä pyrkii ottamaan joka vuosi niitä pieniä askelia jotka ovat lopulta niitä isoimpia ja vaikeimpia…

Olenkin huomannut että se ”viiva” minkä edessäni näen ja mitä kohti pyrin... Tuntuu siirtyvän samaa tahtia kuin sitä saavutan…

Hyvin usein ihmetellään kun kerron että syön / juon samoja asioita ja teen samoja asioita aina uudestaan vuodesta toiseen… Tähän liittyy jonkinasteinen filosofinen pohdinta… Osa selvästi syö ”ruokaa”… Toiset ”raaka-aineita”… Toiset juovat ”viiniä” valkoista tai punaista… Ja toiset esimerkiksi ”Kelleriä”… Eli periaatteessa kyse on samasta asiasta… Mutta kyse on kuitenkin ihan täysin eri asiasta eli suhtautumisesta… Osa haluaa selvästi niitä uusia elämyksiä / kokemuksia… Ja toiset haluavat yksinkertaisia nautintoja… Tuttuja kypsässä iässä olevia viinejä… Ja laadukkaista raaka-aineista tehtyä yksinkertaista ruokaa… Jäänyt paljon pohtimaan liittyykö tämä kypsyyteen… Eli kun tarpeeksi paljon syö ja juo… Muuttuuko se suhtautuminen… Omalla kohdalle se on ainakin selvästi muuttunut näiden vajaan 20 vuoden aikana mitä tätä on ammatikseen tehnyt… Nuorempana selvästi oli kaikki uusi jännää ja mielenkiintoista… Ja silloin tietysti sitä yritti imeä itseensä kaiken mahdollisen tiedon ja kokemuksen… Mutta kun niitä kokemuksia siellä ”pankissa” rupeaa olemaan tarpeeksi mihin sitä aina vertaa… Oli se sitten vaikka se peruna… Niin sitä rupeaa arvostamaan sitä että se peruna yksinkertaisesti vain maistuu hyvälle… Toki maailma missä elämme mahdollistaa varmasti senkin jos aina haluaa pelkästään uusia kokemuksia… Eri asia on että onko se tarpeellista… Jos sitä olisi kiinnostunut maistamaan kaikkia maailman viinialueiden viinejä… Kokisin että olisin osaamiseltani ja kokemuksiltani loppupeleissä ”köyhempi”… Eli ymmärtäisin asiaa huomattavasti vähemmän… Ihmisellä on loppupeleissä hyvin rajallisesti aikaa ja resursseja… Kun vaikka sitä pääsääntöisesti Saksaan keskittyy… Niin siinäkin on tekemistä että oikeasti ymmärtää eri tuottajat… palstat… vuosikerrat… ja miten heidän viinit kehittyvät… Kotiin pyrinkin hankkimaan tiettyjen tuottajien tiettyjä palstoja ja jos mahdollista useamman pullon… Jotta pystyn näkemään saman viinin 1 v, 5 v, 10 v, 15+ v iässä…

Enemmän arvostankin kulttuureja jotka ovat tietyllä tavalla sisäänpäin kääntyneitä ruoan ja viinin suhteen… Nykypäivänä kun se on valinta… Eli eivät edes näe tarvetta että olisi tarjolla viinejä joka maailman kolkasta vaan kuluttavat oman alueensa viinejä ja tuottajien ruokaa… Koen että loppupeleissä he ovat ”rikkaampia” ja ymmärtävät sekä arvostavat oikeasti sitä ruokaa ja viiniä mitä he nauttivat...

Hyvin usein kysytään miksi tykkään Saksalaisista viineistä… Itselle Saksalaisissa viineissä on niin sanotusti kaikki ”oikein”… Itselle lempirypäleet ovat Riesling ja Spätburgunder eli Pinot Noir… Ja ne ovat ne mitä Saksa osaa… Ihmiset voi jakaa joko punaviinin juojiin tai Pinon juojiin… Ja itse kuulun vahvasti Pinon juojiin… Nautin kyllä hyvästä Bordeuxsta mutta se ei ole se mitä himoan… Ja se Riesling joka on itselle täydellinen tulkki maaperästä ja eri terroirista… Se ilmentää minulle parhaiten sen mistä ja minkälaisesta maaperästä se on kotoisin… Se sopii äärimmäisen hyvin ruoalle ja se ikääntyy aivan mielettömän upeasti... Riesling on myös viini mitä on nautinto nauttia koko pullo ei vaan maistaa lasillista (kuten jotain hyvin tuhtia punaviiniä)... Kunnioitan myös hyvin paljon tämän hetkistä ilmapiiriä mikä Saksan viininviljelijöiden välillä on… Avoin… Yhteisöllinen… Innostava… Sekä Saksan tilakokoja jotka ovat pääsääntöisesti perheyrityksiä… Eli perhe on se yksikkö joka on yrittäjä ja se on itselle äärimmäisen tärkeä… Että takana on ihminen ei ”yritys”… Ja varsinkin kun siihen ihmiseen pääsee tutustumaan… Ja näkee hänen intohimonsa viiniin… Ja kun heidän kanssaan keskustelee huomaa että siellä on ihan samanlainen ihminen jolle tärkeitä arvoja ovat perhe ja luonto…

Eli loppu yhteenvetona Saksa tarjoaa kokonaisuudessaan sen mitä haen...

Hillokellari ja mikä siinä on idea… Eli tarkoitus on rakentaa tarjontaa pitkällä aikavälillä… Ja sen mukaan olen budjetoinut että ”kirjasto” kasvaa joka vuosi… Ja ajan kanssa kun päästään kypsälle iälle eli pääsääntöisesti vähintään 10+ vuoden ikään… pystyy tarjoamaan kyläilijöille on se sitten esimerkiksi kypsää Rieslingiä tai Pinoa jotka ovat itselle se suuri nautinto… Ei primääri hedelmää / potentiaalia jota ne ovat nuorella iällä… Vaan sen sateenkaareen pään jonka olemassaolosta vain äärimmäisen pieni joukko edes tietää… Jokaista vuosikertaa pyrin saamaan talteen pari kolme pulloa… 1 jätän aina vähintään ”kirjastoon”… Jotka aikanaan kun viinit ovat ”valmiit” pystyn tarjoamaan ja paino sanalla ”tarjoamaan”… Eli pystyy pullon tai kaksi kypsässä iässä olevaa viiniä vuodessa avaamaan jolloin kellari pysyy tasapainossa tai kasvaa… Jotta seuraavana vuonna on taas kypsää tarjolla… ”tarjoamisella” tarkoitan että viinit eivät ole myynnissä vaan ne ovat tarjolla niille jotka niitä arvostavat… Eli pääsääntöisesti niille jotka ovat aiemminkin käyneet ”kylässä”… Ja toivottavasti aiemminkin maistaneet kyseistä viiniä jotta ”tuntevat” viinin… Ja näillä näkymin kun näin jatkuu niin vuoden vaihteesta vien konseptin loppuun ja vien loputkin katteet normitarjonnan viineistä pois… Toki hillokellari pulloihin sitä varmaan joihinkin voi jotain jäädä… Jotain semmoista mitä niistä olisin itsekin kypsällä iällä valmis maksamaan… Vaikkei se ”tuotto” ole se juttu vaan jos ne jotain tuottavat palautuu se takaisin kellariarvon / tarjonnan kasvattamiseen...

Lopuksi haluan jakaa teille Klaus-Peterin 2017 vuosiraportin… Nämä kun saavat minut aina yksinkertaisesti hyvälle tuulelle… Ja kun muistaa nämä raportissa mainitut tapahtumat… Huhtikuun pakkaset ja elokuun raekuurot… ja jutelleensa niistä viime vuonna usean tuottajan kanssa… Joten on tosi kiinnostavaa päästä maistamaan miten ne ovat vaikuttaneet ja minkälainen vuosikerrasta 2017 on muodostunut… Eli nuorena syksyllä ja aikanaan 2027+ kun vuosikerta alkaa olemaan valmis juotavaksi… Ja kun näitä Kellerin vuosikertaraportteja on vuosikerrasta 2012 lukenut ovat he kehittyneet hirveästi vuosien saatossa kirjoittamisessa… Toki tähän liittyy ajatus mihin itse omaa kirjoittamistani / työn jakamista tulen viemään eteenpäin tulevaisuudessa… Enemmän haluan jakaa sitä aitoa puolta… Millainen se vaahteranmahla kausi vuoden alussa oli… Millainen yrttikausi oli… Millainen kirsikka sato oli (kuten viime vuosi joka oli kylmä kesä… Ja kun sato kypsyi ja sain Merviltä viestin että nyt kannattaa tulla keräämään että on sateita tulossa... Ja ehdin juuri päivää ennen rankkoja sateita käydä imeläkirsikat keräämässä… Tai vuonna 2016 kun imeläkirsikoita tuli kerättyä mehiläisparven keskeltä… Ja kirsikat olivatkin ”reikäisiä” mehiläisten jäljiltä… Mutta muuten ihan mielettömiä maultaan…

Enemmän toivon että puhe ja se mitä ruoasta ylipäätään kirjoitetaan siirtyisi ”trendeistä” ja uusista jännistä jutuista siihen aitoon… Eli millainen se vuosi on… Ja miten sitä voi verrata vaikka johonkin aiempaan vuoteen… Koska se on se universaali kieli jota jokainen ymmärtää… Ei välttämättä arvosta niin paljoa kuin pitäisi… Ihan vaikka vaan että millainen se sieni vuosi on ja muistatko sen muutaman vuoden takaisen tatti vuoden… Nämä ovat ne asiat jotka ihmisille jäävät mieleen ja mitkä omasta mielestä ovat niitä tärkeitä… Ja tähän keskusteluun on niin helppo heittäytyä on se sitten Saksalaisen viinituottajan tai paikallisen mansikan viljelijän kanssa… Ja kun tätä sanoittaisi ja keskustelu olisi enemmän siitä aidosta sitä lukisi niin mielellään… Lukisi vaikka sen mansikanviljelijän vuosiraporttia… Tai ehkä jonkun kokin vuosiraporttia… :)